Sockenstugan hjälper afganska ungdomar – hjälp ännu fler!

Ensamkommande, teckning av Katarina Liliequist

Här kommer hälsningar från Sockenstugan (40+), söder om söder i Stockholm.
Igår hade vi vår första pub. Inbjudna underhållare var ”våra” killar Jalal Mehrabi, harmonium och sång, och Ruholla Ghaznavi, dhol (trumma). Dessutom fick vi hit Hassibullah Faizi, ruhab, från Linköping. De tog med sig en 10-12 kompisar, okända för huset, och jag hade med mig 4-5 av mina afghanska vänner.
Vilken kväll det blev! Efter lite konsertlåtar blev det danslåtar. Vi gamlingar kom upp först, så fick vi dra upp killarna – och till sist var nästan alla på dansgolvet. Vilken glädje som sprider sig med musik och dans! Jag som vet hur killarna mår njöt av att se dem släppa ner axlarna och dra upp mungiporna.
De pengar vi fick in går till föreningen Stöttepelaren (se nedan).

SÅ HÄR HAR VI GJORT I SOCKENSTUGAN
Två killar sover i ett av våra minimala gästrum. Vardagsrum, kök och WiFi är i min lilla lägenhet. När någon i huset behöver gästrummet bär de över packningen till min lilla hall och sover på golvet. En tredje kille bor hos en granne som har ett rum över. När hon behöver det får han sova i det andra gästrummet eller på någons soffa eller golv. De deltar i städning, trädgårdsarbete och vid behov i köket.
Detta handlar om killar från Afghanistan som kom som barn 2015, bott i familjer eller hvb-hem, gått i skolan, fått ”svensk” uppfostran, lärt sig svenska (olika bra), är ambitiösa. När de fyller 18 blir de av med god man, socialsekreterare, bostad. De hänvisas till Migrationsverkets boenden, ofta gamla tbc-sjukhus i skogen i Norrland, där äldre män bor och droger är vanligt. Men de håller sig kvar där de har skolan, kompisar, känner sig hemma. De flyttar runt mellan kompisar och/eller bor på gatan.

SÅ HÄR KAN NI STÖDJA KILLARNA:
– Låt en eller flera killar bo i ert hus! De är en tillgång, inte en börda. De älskar barn – i över två år har de saknat sina småsyskon. De är allmänt hjälpsamma och positiva, måna om att inte vara till besvär. De är vana att sköta sig själva. Så länge de är kvar i asylprocessen får de 61-75 kr per dag i matpengar.
– ”Adoptera” några killar som ni hjälper med juridiken – kontakt med advokaten, skriva verkställighetshinder, förklara papper mm.
– Samla in pengar till Stöttepelaren! Ställ en bössa i huset, ordna aktiviteter till förmån för Stöttepelaren. Bli månadsgivare! Stöttepelaren är en förening med styrelse, kassör, revisorer och bankkonto. Den delar ut bidrag till lokalgrupper ute i landet som i sin tur ger ekonomiskt stöd till ensamkommande ungdomar som faller utanför systemet.
http://stottepelaren.se/
– Delta i kampen! Lokala grupper finns på många platser i vårt land. Asylgrupper, Vi står inte ut, Ung i Sverige. Gå med i facebookgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! med 20 000 medlemmar varav knappt hälften afghaner, prata med killarna som mår dåligt. Lär mer genom att läsa på hemsidan. Skriv under uppropet.
https://www.facebook.com/groups/808057209336108/
https://stoppautvisningarna.blogspot.se/
https://www.skrivunder.com/stoppa_utvisningarna_av_afghanska_ungdomar

Har ni funderingar så kontakta mig Ingrid Eckerman ingrid@eckerman.nu 070 55 73 193.