Många lyssnade på webbinarium med Helena Westholm

Den 13 maj genomförde Coompanion och Divercity ett välbesökt webinarium kring Helena Westholms bok ”De byggde gemenskap”. 47 personer lyssnade som mest medan Helena berättade om sin bok.

John Fletcher från Tersen i Falun, Pontus Åquist från Urbana villor och Kajsa Börjesson från Sofielund, båda i Malmö samt Tin Carleson från Lagnö Bo utanför Trosa deltog med sina erfarenheter.

Vilken kompetens behöver man i gruppen var en av frågorna som diskuterades. Att ha jurister, ekonomer och byggkunniga i närheten kan vara bra – men skyddar inte mot bankkriser och annat som en startargrupp kan råka ut för. Ett annat bekymmer är långa processer, alla klarar inte av att vänta eller binda upp sig långt i förväg.

Kajsa Börjesson framhöll vikten av att ha värdegrund och program klara tidigt i processen. ”Startsträckan före inflyttningen är viktig och kulturen sätter sig snabbt efter inflyttningen” sade John Fletcher som tog en liknande tanke – ”Och det är svårt att starta om”. Tersen råkade ut för många avhopp i sista stund när kontrakten skulle skrivas. Då blev studenter från högskolan en möjlighet att snabbt få lägenheter uthyrda.

Nils Söderlund ledde webbinariet, lockade fram framgångsfaktorer och .en och annan dikeskörning och slutade med att visa var den inspirerande boken kunde köpas (via www.svenskbyggtjanst.se)

Överst skärmdump från webbinariet när Helena Westholm berättar om arbetet med ”De byggde gemenskap” .