Kollektiv isolering i Tullstugan

Det var förstås med tunga hjärtan vi den 16 mars beslutade oss för att pausa matlagning och gemensamma måltider och sammankomster. Vi stängde också övernattningsrummet och all uthyrning.

Många av oss har bott i kollektivet många år, andra har tillkommit de senaste åren. Ungefär hälften är 70+ eller däromkring och vi har också många barnfamiljer.

Vi har försökt upprätthålla fin gemenskap under denna märkliga tid, särskilt med dem som är äldre och bor ensamma. Flera av oss träffas varje dag kl 11.00 med våra kaffetermosar på gården, där det finns utemöbler på lagom avstånd från varandra och med fin utsikt över Hammarbykanalen. Där har vi suttit i både hagel och snö men mest sol för givande dagliga samtal. Flera som arbetar hemma kommer också förbi en stund, liksom barnlediga medlemmar.

Utekaffe i Tullstugan med Monikas hembakade vita chokladkladdkaka med vinbärspannacotta.

Den första veckan ställde sig några pigga och friska medlemmar och lagade matlådor av allt i vår restfrys, som alla kunde hämta upp till lägenheterna.

Vår bokcirkel fungerar och böckerna kan bytas en gång i veckan.

Ibland regnar det, ibland haglar det när några i Tullstugan dricker sitt utekaffe klockan elva.

En söndagkväll beställde några av oss mat från en närliggande restaurang och åt tillsammans i matsalen, vid varsitt bord.  Inför påsken planerar vi också några gemensamma utomhusmåltider.

Det är nog extra svårt för sociala personer som vi kollektivboende att vara isolerade. Samtidigt har vi mycket fler möjligheter än de flesta till kontakter i olika former och känner tryggheten med grannarna. Lusten att ses skapar stor kreativitet.

Ann Mari Engel, Tullstugan (text och foton)