Göteborgsförslag om fler bogemenskaper/kollektivhus

Inga Alander har lämnat in ett förslag till Göteborgs stad om fler kollektivhus. Om förslaget får mer än 200 röster fram till 2021-07-21 kommer det att behandlas av ansvarig nämnd. Rösta genom att klicka på länken och följa anvisningarna – du måste registrera ett konto först:

Fler bogemenskaper/kollektivhus i Göteborg

Sammanfattning: Göteborgs stad bör arbeta aktivt för att fler skall kunna bo kollektivt i hyreshus med gemenskap i vardagen

Hela förslaget:
Göteborgs stad bör arbeta aktivt för fler kollektivboenden i hyreshus med gemenskap.
Genom att
– ge Framtiden AB eller annat bolag i uppdrag att göra typritningar för bogemenskaper. Hyresfastigheter med lägenheter i blandade storlekar för boende i alla åldrar och fastigheter med mindre bostäder för äldre boende utan hemmavarande barn. Typprogram hittas på Kollektivhus NUs hemsida, www.kollektivhus.se
– ge Boplats i uppdrag att arbeta aktivt med sökande som önskar bo i bogemenskap och i god tid hänvisa dem till Boihop.

Kollektivhus är en boendeform som gynnar hållbarhet, socialt, ekologiskt och ekonomiskt och ger en socialekonomisk fördel för kommunen.

Den bygger på delningsekonomi. Varje lägenhet avstår ca 10% till gemensamma ytor: kök, matsal/vardagsrum, gästrum, verkstad mm. Även små lägenheterna får god standard kompletterade med gemensamma lokaler. Resurser sparas för den enskilde och för samhället när verktyg, media, inredning, transportmedel m. m. delas.
Social gemenskap uppstår i arbetsgemenskapen. De boende deltar i förvaltningen efter förmåga och värnar om sin fastighet. Fastighetsägarens bekymmer med underhåll, störningar, omflyttningar och rekrytering av nya hyresgäster minskar. De boende delar på arbetsuppgifter och möts i gemensamma måltider, fikastunder och hobbygrupper. Ensamboende, som växer i antal, finner vänner och bekanta i bogemenskapen, men också avskildhet i den egna lägenheten.
Barn har nära till många vänner i olika åldrar och fler vuxna som stöttar. Äldre som bor kollektivt mår bättre, har roligare och klarar sig enligt forskningen längre utan kommunens stöd.
Kollektivhus för människor i mogen ålder frigör villor, radhus och lägenheter och skapar positiva flyttkedjor.

Boken ”Att ge upp har inte övervägts” Göteborgskvinnor i rörelse/r, en gåva den 8 mars till Göteborgs 400-årsjubileum, visar hur frågan om kollektiva former för boende varit uppe till debatt sedan ett sekel.
Under 80-talet tas frågan åter igen upp av stadens politiker, Monica Påhlsson m.fl. (L), Birgitta Rang (V) och senast genom Ulf Kamne och Emmali Jansson (Mp). Förslagen har ofta lagts i väntelistan. Införandet av 5%-regeln, för nya markanvisningar för bygg- och bogemenskaper under förra mandatperioden, ledde till ett antal nya kollektivhus. Regeln finns tyvärr inte längre.

I Göteborgstrakten finns följande bogemenskaper/kollektivhus:I ombyggda hus: under tiden med tomma hus, Stacken i Bergsjön 1980 och Trädet i Kortedala 1985
Majbacken i Majorna, omvandlades successivt från socialt boende till bogemenskap, 2004.
I nybyggda hus: Kornet i Bifrost, Mölndal 2006, UnderSammaTak i Högsbo 2020,
Boihop Högsbo i Högsbo 2021.
Under uppförande: Tallhöjdens bogemenskap i Östra Kålltorp 2023,
Byggemenskap Högsbo i Högsbo 2023.

Inga Alander

Bilden överst visar Boihop Högsbo med inflyttning under 2021