Regnbågen – Europas första seniorboende för HBT-personer

Regnbågens kooperativa hyresrättsförening driver Europas första seniorboende för HBT-personer – homosexuella, bisexuella och transpersoner. Syftet är att erbjuda trygghet, gemenskap och välbefinnande på ålderns höst för personer som ofta upplevt marginalisering och utanförskap i samhället.

Finsk TV -YLE – visar just nu en film om Regnbågen, delvis på finska, delvis på svenska.

Hyresrättsföreningen Regnbågen grundades år 2009. Boendet startades 2013 i samarbete med Stockholms stad. Föreningen hyr 28 lägenheter av stadens fastighetsbolag Micasa Fastigheter, och hyr i sin tur ut lägenheterna till sina medlemmar. Seniorboendet disponerar tre våningsplan på  Sandhamnsgatan 6 på Gärdet i Stockholm.

De flesta av lägenheterna är på ett rum och kök. Det finns också två- och trerumslägenheter. Storleken varierar från 44 till 70 kvm och hyresnivåerna för dessa är från cirka 7 200 till 10 000 kronor (2023). Alla lägenheter har balkong. Badrummen har gott om utrymme för tvättmaskin och torktumlare.

Regnbågen har lokaler för aktiviteter och social samvaro samt en festlokal med ett kök. I huset finns en vårdcentral, frisör och fotvård, samt en restaurang. I fastigheten finns det ett gym och ett bibliotek. Huset har en egen uteplats på bottenvåningen och en takterrass där man kan njuta av samvaro tillsammans med varandra vid till exempel en grillafton. Regnbågen erbjuder ett trivsamt boende och gemensamma aktiviteter.