Den 22 maj 2021 öppnar Arkitekturbiennalen i Venedig ett år försenad. Den nordiska paviljongen kommer att ha en utställning på temat kollektivhus med rubriken ”What we share. A model for cohousing/Vad vi har gemensamt. En modell för kollektivhus”. Det norska arkitektkontoret Helen & Hard kommer att visa hur kollektivhus kan utformas och utvecklas med deltagande och delning som utgångspunkt.
Utställningen har utformats tillsammans med de boende i kollektivhuset Vindmöllebakken i Stavanger men kommer att gå ännu längre i frågan om vad man kan och vill dela och vad som måste vara privat.
– Vi är ju både arkitekter och boende i Vindmöllebakken och det har gjort oss medvetna om vilken potential som boendeformen har när det gäller att tackla flera av samhälls- och miljöutmaningarna idag. I Venedig vill vi utforska möjligheterna och demonstrera hur samspelet mellan de boende och andra aktörer kan skapa en anpassbar arkitektur säger Siv Helene Stangeland och Reinhard Kropf, arkitekter och delägare i Helen & Hard.
– Det är nödvändigt att bostadssektorn utvecklar nya modeller för boende i gemenskap, och Helen & Hards sätt att arbeta är både innovativt och högst relevant, Under senare år har frågor kring hur vi bor och hur deetta påverkar ensamhet, sociala möten och samverkan har blivit allt mer akuta säger Martin Braathen, kurator vid norska Nasjonalmuseet, som är huvudansvarig för utställningen i den nordiska paviljongen.
Den nordiska modellen för kollektivhus och bogemenskaper kombinerar individuella bostäder med delade gemensamma utrymmen och brukardeltagande. De första projekten, danska bofællesskaber, byggdes 1972 och modellen har sedan spridit sig runt jordklotet. Det första svenska kollektivhuset var inflyttat 1980 och sedan följde en våg av hus både i Danmark och Sverige.
Utställningen ”What we share” utgår från denna nordiska modell. Det handlar inte om utopier utan om konkreta förslag för hur lägenheter, gemensamma lokaler och halvprivata delningszoner i vanliga bostadsprojekt. Utställningen kommer att byggas upp av en öppen konstruktion av massivträ, utvecklat tillsammans med den schweiziske ingenjärerm Herman Blumer.
Den som besöker den nordiska paviljongen kommer att kunna gå igenom och undersöka ett kollektivhus i full skala, med privata och.gemensamma utrymmen. För att få igång samtal om de sociala och politiska aspekterna av att bo kollektivt kommer utställningen också att innehålla en video, skapad av Anna Ihle, som också bor i Vindmöllebakken.
Utställningen kommer också att kunna besökas on-line under utställningstiden 22 maj – 21 november 2021.
Den nordiska paviljongen ägs av Finland, Norge och Sverige och ansvaret för utställningarna roterar mellan länderna. Norska Nasjonalmuseeum är huvudansvariga den här gången med Martin Braathen som kurator.
Läs mer via Nasjonalmuseet i Oslo och Biennalens hemsida.
Bilden överst är ett collage ”What we share” från Helen & Hard.