Statliga kreditgarantier till bostäder får bättre villkor

”Hade de här reglerna gällt tidigare, när vi förhandlade med banken hade vi sparat säkert ett halvårs sega förhandlingar” säger Tore Wizelius från bogemenskapen Hambo i Hammenhög om att reglerna för statliga kreditgarantier förändras 1 juni 2020 . ”Ett utmärkt förslag!”

Staten kan nu garantier även på orter med svag marknad, där marknadsvärdet på ett hus kan vara lägre än vad det kostar att bygga. Garantierna kan användas vid ny- och ombyggnad, men också när en fastighets ska förvärvas för att ombildas till kooperativ hyresrätt.

Så här beskriver Boverket nyheterna: ”Den nya förordningen innebär en del förändringar, bland annat höjs det så kallade schablonbeloppet till 22 000 kronor per kvadratmeter. Det innebär att för nybyggnad eller anordnande av bostäder på orter med lägre marknadsvärden får kreditgaranti lämnas med ett belopp som motsvarar 90 procent av produktionskostnaden, dock maximalt 22 000 kronor per kvadratmeter uppvärmd boarea. En annan förändring är att kreditgaranti får lämnas för lån för ändring av befintlig bostadsbyggnad som innebär att byggnadens värde ökar. I enlighet med nuvarande regelverk kommer kreditgaranti medges upp till högst 90 procent av Boverkets bedömda marknadsvärde, något som även kommer gälla för kreditgaranti för lån till kooperativa hyresrättsföreningar.”

Läs mer om den nya kreditgarantiförordning 2020:255 på Boverkets hemsida.