Första spadtaget för Hogslätts Vänboende

Idag, den 5 april, togs första spadtaget till Hogslätts Vänboende i Gerlesborg i Tanums kommun i Bohuslän.
De 12 lägenheterna och det gemensamma allrummet ska stå klara 15 maj 2018.
Huset byggs i form av en radhuslänga med två flyglar, allrummet i mitten. Bostäderna, som är 35 – 64 kvadratmeter har högt i tak över halva ytan och resten loft, entre över trädäck på östersidan och trädgårdsdörrar ut mot naturtomt på västersidan. Bergvärme, solceller och vattenmantlad kamin i allrummet.
Hogslätts Vänboende Kooperativ Hyresrättsförening har köpt tomten och är byggherre och hyresvärd. Det statliga investeringsstödet till små hyresrätter gör det möjligt att hålla en relativt låg upplåtelseinsats, 3 200 kr per kvadratmeter, dvs 160 000 kr för 50 kvadratmeter. Tanums kommun har beviljat en borgen på 2,5 miljoner på 20 år och Tanums Sparbank lånar ut pengarna. Hyrorna beräknas till ca 4000 kr för de minsta, 5 600 för de mellanstora och 6 500 för den största.
Av någon outgrundlig anledning är alla hyresgästerna kvinnor, liksom alla vi som arbetat fram projektet. Det finns en man bland tjugotalet kömedlemmar. Vi har ingen  åldersgräns men alla hyresgäster i första skedet är över 60 år.
Både arkitekten och byggmästaren bor i kommunen. Vi tillämpar förtroendeentreprenad, dvs ingen upphandling i konkurrens utan ett nära öppet samarbete från början och under hela processen.