Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Seminarium med arbets- och forskargruppen Bo i Gemenskap

12 april, 2019 @ 14:00 - 16:00

Aktion Arkiv bjuder in till vittnesseminarium med och om gruppen BiG som i idag består av Ingela Blomberg, Kerstin Kärnekull, Gunilla Lundahl, Ann Norrby, Inga-Lisa Sangregorio och Sonja Vidén.

Moderatorer är Sara Brolund de Carvalho och Helena Mattsson.

Gruppen bildades 1976 av tio kvinnor. Syftet var att verka för en, på den tiden, ny typ av kollektivhus som hushållar med resurser, ökar gemenskapen, uppmuntrar samarbete mellan de boende och gör vardagslivet mindre arbetsamt och vardagen roligare. Idag består gruppen av Ingela Blomberg, Kerstin Kärnekull, Gunilla Lundahl, Ann Norrby, Inga-Lisa Sangregorio och Sonja Vidén.

Big skrev två böcker tillsammans: Det lilla kollektivhuset: en modell för praktisk tillämpning, (Byggforskningsrådet 1982) och Femton kollektivhus: en idé blir förverkligas, (Byggforskningsrådet 1992). Tankarna bakom ”Det lilla kollektivhuset” fick en bred spridning och mer än 40 kollektivhus har byggts runt om i Sverige med stöd av modellen.

BiG-gruppen är fortfarande aktiv och gör studiebesök, håller föredrag och skriver artiklar.

Gruppmedlemmarna har också medverkat i en otalig mängd skrifter. T ex så kom 2000 Inga-Lisa Sangregorios skrift “Kollektivhus idag”, också utgiven av dåvarande BFR och 2014 publicerades “Bygga seniorboende tillsammans (Svensk Byggtjänst) med Ingela Blomberg och Kerstin Kärnekulll som författare.

Anmälan: antalet platser är begränsat så anmälan är obligatorisk. Maila sarabrolundcarvalho@gmail.com senast 9 april.

Vittnesseminarium är en seminarieform som bygger på en metod att personer som deltog (eller var beslutsfattare) under en viss tid minns och berättar i dialog med forskare och andra. Vittnesmålen dokumenteras och skapar nya källor samt kan visa på nya fält och frågor. I detta sammanhang rör det sig framförallt om påverkan på bostadspolitiken i relation till kollektivhus.

Aktion Arkiv arbetar med arkitektur- och urbanforskning och har utvecklat en form av deltagande historieskrivning genom aktioner som för samman olika aktörer och publiker kring urbana kulturella, historiska och politiska frågeställningar. Aktion Arkiv består av Sara Brolund de Carvalho, Meike Schalk och Helena Mattsson.

Detaljer

Datum:
12 april, 2019
Tid:
14:00 - 16:00
Webbplats:
https://arkdes.se/arkdes_kalender/vittnesseminarium-bo-i-gemenskap-big/

Arrangör

Aktion Arkiv

Plats

Studie ArkDes
Sverige + Google Map