Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Husdrömmar om Röda Oasen i Malmö

februari 19 @ 20:00 - 21:00

Anne Lundberg och Gert Wingårdh i Röda Oasens matsal tillsammans med Ludvig Haav och Sofie Persson. Inspelning av ”Husdrömmar” pågår. Foto Patrik Åkesson/SVT.

Äntligen ett kollektivhus! Den 19 februari kl. 20 är det dags för programmet Husdrömmar att fånga hur går det till att bygga om ett hus tillsammans, som en byggemenskap och sedan att flytta in i en bogemenskap.  Gert Wingårdh och Anne Lundberg från SVT besöker Sege Park i Malmö och gruppen bakom Röda Oasen.

Så hör skriver SVT på sin hemsida om programmet:
”Framtidens kollektiv i Sege Park
När de väl flyttar in kommer det att bo minst 40 personer tillsammans i Malmö. Men innan dess måste de bygga om det som en gång var ett mentalsjukhus till ett kollektiv. Det ska bli ett boende som sätter gemenskapen i centrum, men där det individuella ska få tillräckligt svängrum. Idéerna är många och goda – men hur blir det i verkligheten, kommer de lyckas hålla sams när bygget av det nära 3000 kvm stora huset kommer igång? Del 4 av 10.”

Allt började med att Sofie Persson och Emma Johansson letade runt om i Malmö efter ett befintligt hus som kunde byggas om till ett kollektivt boende, men utan att lyckas. De tog kontakt med kommunen och I slutet av 2015 fick gruppen en markanvisning för att bygga om ett av husen i det gamla sjukhusområdet i Sege Park. Sen vidtog en lång process innan det var dags för inflyttning i det gemensamma kollektivhuset.

I programmet presenteras också Gården i Uppsala. ”Det har blivit fint vinklat”, säger Ludvig Haav från Röda Oasen. ”Både bygg- och bogemenskapen i projekten beskrivs.”.

Detaljer

Datum:
februari 19
Tid:
20:00 - 21:00

Plats

SVT1
Webbplats:
www.svt.se